Liggende kip - eventueel met bier

Plaats reactie
cobbadmin
Site Admin
Berichten: 39
Lid geworden op: 17-08-2012 11:56

Liggende kip - eventueel met bier

Bericht door cobbadmin » 21-08-2012 14:47

Gebruikte accessoires: Grillplaat (standaard), Rooster, Deksel

Welke manier gebruik je: Indirekt (op het rooster met deksel)

Aantal briketten: 10

Kerntemperatuur: 75

Bereidingstijd: 90 minuten

Ingrediënten:
hele kip
kruiden naar wens van binnen èn van buiten
eventueel bier

Bereidingswijze:
Liggende kip – eventueel met bier. Voor degene die niet de beschikking heeft over een verhogingsring een tip voor het bereiden van een "liggende" kip op het rooster... begin het eerste half uurtje met het leggen van de kip op de rug.. draai hem na een half uurtje om met de buikzijde naar beneden. Reden.. het meeste vet van de kip zit op de rug, door aan de rugzijde te beginnen verwarm je het rugvet, als je de kip dan na een half uurtje draait is het rugvet al lekker gesmolten en kan eenvoudig richting het "witvlees" stromen. Hierdoor blijft het witte vlees van de kip mals en sappig. Bier in de kookring doen gaat wel, maar houdt er rekening mee dat als het bier geheel verdampt is, er een moeilijk te verwijderen aangekoekte korst overblijft. Dit komt door de suiker in het bier ( Tip: laat het bier op kamertemperatuur komen zodat de cobb niet alles weer hoeft te warmen en dus teveel afkoelt ) Dus, bij het draaien van de kip gelijk bier aanvullen. Mocht er alsnog een "korst" in de kookring komen danals je klaar bent flink heet water erin gieten met wat afwasmiddel, dit even een uurtje laten staan en het geheel is makkelijk schoon te maken. Gebruik voldoende kooltjes zelf gebruik ik voor een hele kip 9 kooltjes ( als het koud is buiten een paar kooltje.s extra toevoegen). Kruidt je kip van binnen èn van buiten en als het kan de avond voordat je de kip gaat bereiden dan kunnen de kruiden er lekker intrekken ( in de koelkast terug leggen) het beste kan je de kip van te voren ook even flink wassen in een teiltje ( of pan) met koud water en een scheut ( balsamico) azijn. Daardoor wordt je kip nòg malser, vergeet niet je kip en uur voor het bereiden uit de koelkast te halen.

Naam inzender: kor smid

Bron: www.kokenopdecamping.nl

Plaats reactie